Stockholms skärgårds kvarvarande kanoner fick i förra veckan besök av en grupp hängivna kanonhistoriker från England, Holland, Tyskland och Ryssland. Men mest skrämmande i sammanhanget var faktiskt isen.
Det var en grupp mycket entusiastiska kanonhistoriker som i förra veckan landade i Stockholm för att under ledning av expertguiden Lars A. Hansson från Bunker Tours studera kustartillerikanoner från andra världskriget till kalla krigets sista år.
På Landsort visades "världens modernaste kustartilleribatteri", Erstabatteriet, upp. Det rejäla batteriet färdigställdes 1978 och skulle med hjälp av tre Boforskanoner hejda ett så kallat 20-mål, det vill säga sovjetiska landstigningsfartyg med upp till 8 000 man.
Erstabatteriet, som nyligen blivit möjligt att visa publikt, imponerade stort på besökarna. - Ert urberg ger ju unika möjligheter till skydd, kommenterade en holländare som beklagade att det i Holland mest fanns sand och lera vilket inte utgör mycket till skydd.
Nästa besök skedde på Järflotta och Sveriges största bevarade kanon, med 24 centimeters kaliber. "Kanonfogden" Jörgen Boye ledde besökarna på en isvandring över till ön. Något som visade sig vara oväntat läbbigt för många av deltagarna som aldrig tidigare hade gått på is.
Kanonen i Batteri Järflotta anno 1943, som avvecklades redan i mitten av 1950-talet, pekade myndigt mot öster i det strålande vintervädret. Besökarna fascinerades av att det ett 20-tal meter ner i urberget fort farande finns ett 20-tal olika rum som utgjort kommandoplats och förläggning ända in på 90-talet.
Förväntansfulla fortsatte gruppen sedan norrut mot Arholmas och Hemses före detta kustartilleribatterier. - Gruppen fick se många spännande objekt, från Landsort till Arholma och ännu längre norrut. Resan var en succé, dessutom i rena kanonvädret, konstaterar Jörgen Boye.