
Det har gått drygt ett år sedan den stora satsningen Zero Island invigdes på Lidö, en ö med visionen om noll koldioxidutsläpp. Riktigt ner till noll hade man inte nått då, men väl en minskning med 78 procent. Skärgården tog ett snack med krögaren Olle Tejle för att höra vad som hänt sedan dess.
Har ni lyckats minska ännu mer på utsläppen?
– Vi har inte gjort någon ny mätning i år, så det är svårt att säga exakt hur det ser ut. Vår upplevelse är att vi har kommit längre, för vi har gjort fler saker som går i rätt riktning. Bland annat har vi börjat använda kött från ön, och vi har gjort en stor sopstation som inte behöver tömmas och hämtas med båt lika ofta. Vi har också satt ut två solcellsdrivna soptunnor på ön som komprimerar soporna, vilket också gör att det blir mindre sopor och färre tömningar. Så jag tror absolut att vi har kommit en bit till, även om jag inte kan sätta någon siffra på det.
Vad har ni dragit för lärdomar? Har det varit svårt att leva fossilfritt?
– Nej det har gått som en dröm, haha! Nej, men de saker vi har gjort här har det inte varit några problem med. Men det man ställs inför är att det är svårt att komma ner till noll utsläpp på egen hand. I den typen av drift som vi har, en restaurang med många gäster, måste hela kedjan med leverantörer och så vidare förändras. Än så länge kommer våra leveranser ju i plastemballage. Vi gjorde ett jättejobb i fjol att sortera mjukplast från hårdplast, men upptäckte när vi åkte in med det till sopstationen att man ju inte skiljer på det där. Så det är svårt att komma hela vägen, om inte Sverige i ett större perspektiv också gör förändringar. Men då får vi försöka tänka hållbarhet på andra sätt!
Hur då?
– I år har vi haft lite mer fokus på människan. Vi har fått bidrag av Roslagens sparbank för att göra ett utegym, som levereras nu vecka 32. Sedan har vi precis blivit klara med en orienteringsslinga på ön, vi har ritat upp en karta och satt ut stationer. Det finns tre nivåer; en för barn som ligger nära bebyggelsen, en för lite äldre med lite fler stationer och sedan en för den som vill springa ordentligt i antingen en, två eller tre timmar.
Det har ju varit ett speciellt år. Hur har ni klarat coronakrisen?
– Både bra och mindre bra. Vår försäsong med bröllop och konferenser har vi ju tappat helt, så det är såklart jättetufft. Det gick från fullbokat till ingenting. Men nu under sommaren har det faktiskt varit som vanligt. När det är fint väder är det jättemycket folk här och vid sämre väder mindre folk. Så där märker vi ingen större skillnad, annat än att det krävs lite mer av oss som jobbar.
Och gästerna som kommer, vet de att de kommit till en så gott som fossilfri ö?
– Det är nog lite blandat. Inför den här säsongen hade vi ett stort intresse från utländska gäster eftersom Zero Island fått en hel del massmedial uppmärksamhet i Europa. Då hade vi många samarbeten på gång med utländska resebyråer. Men där drogs det ju i handbromsen, den marknaden försvann helt. Men det är absolut många som känner till det och är väldigt intresserade av vad vi gjort.
Har ni några fler satsningar på gång framöver?
– Absolut! Vi skulle vilja göra fler av de självförsörjande husen, Nolla cabin. Och vi vill utveckla en lekpark för barn. Men nu har vi bromsat lite i och med att ekonomin det här året är som det är, så vi får se i vilka steg det blir. Men det finns många saker kvar som vi vill göra.
Fakta/Zero island
• Projektet startades 2018 av Finska Neste, Skärgårdsstiftelsen och Lidö Värdshus med målet att få en helt fossilfri ö.
• Efter ett år hade koldioxidutsläppen sänkts från 180 till 40 ton, en minskning med 78 procent.
• Bland annat har byggnaderna på ön utrustats med solpaneler, luftvattenvärmepumpar och LED-lampor. Propangas som vanligtvis används vid matlagning har ersatts med biogas. Ön har också bytt till grön el och transporter går på förnybar diesel.