...som har öppnat Les Poissonniers de Möja, fiskhandel och bistro i Berg på Möja.
Hur hamnade du på Möja?
Jag jobbade med gamla ägaren till Möja fisk på Lidingö saluhall och blev erbjuden att ta över här på Möja, men jag är upp vuxen i norra Bohuslän, på Resö och jag har mina rötter i Frankrike. Jag gick i skolan i Stockholm och tillbringade ett par år i Frankrike. Så småningom började jag sälja fisk på Kosters rökeri, det var så jag kom jag in i branschen.
Finns det någon fisk att sälja på Möja?
Ja, det gör det men jag säljer bara lite fisk eller ingen alls härifrån, eftersom det finns så lite fisk kvar i Östersjön. Då tycker jag att det är bättre att man inte säljer fiskarna kommersiellt utan att man kan få fiska dem för privat bruk. Om man ska köpa fisk från Östersjön måste man köpa från de stora trålarna och det vill jag inte, eftersom det förvärrar problemet. Istället köper vi fisk som landas i Göteborg och som faktas upp hit med kyltransport. Det går snabbt. Vi har fisken här ute dagen efter.
Vad säljer du för fisk?
Som fiskaffär kan jag erbjuda sådant som folk inte har smakat förut – havsabborre, kungsfisk, uer, kummel och så marulken, som är en bifångst till plattfisk. Jättegod att steka, ugnsbaka och man kan grilla den med ett gott rödvin till. Vi säljer även goda röror och delikatesser. Fisk som inte säljs i butiken lagar vi mat på. Det gör att vi får en bra rotation och det blir mer hållbart.
Vad kan ni erbjuda som inte fanns här förut?
Vi är ett gäng halvfransoser och fransmän som jobbar här. Vi vill bevara den svenska fisketraditionen men kan även erbjuda en känsla som jag tycker saknas i den svenska servicekulturen, en flair. Fiskaffären har öppet klockan 10-18 och bistron klockan 12-22 varje dag till mitten av augusti. I bistron kan du få god mat och goda viner och drinkar.
Var är du när du är 30?
Ja, det vet ej fan. Jag är 24 år nu men vad som händer om sex år, det vet jag inte.
Text: Sofia Broomé