
På söndag är det val till Europaparlamentet. Vi har frågat toppkandidaterna för de åtta svenska partier som i dag är representerade i parlamentet hur de tänker arbeta med frågor som rör skärgården.
1. Vad vill du – genom ditt arbete i EU-parlamentet – göra för dem som lever och verkar i Stockholms skärgård?
2. Miljötillståndet i Östersjön är kritiskt – hur kan du bidra till att stärka arbetet för en förbättrad havsmiljö?
3. Hur kan EU:s gemensamma fiskeripolitik bidra till att stärka det småskaliga, kustnära fisket?
4. Genom landsbygdsprogrammet och en del andra program kan skärgården få del av EU-pengar. Fungerar detta bra/borde något förändras?
5. Vill du se mer eller mindre resurser till EU:s strukturfonder och stödprogram?
6. Någon annan fråga som rör skärgårdsbefolkningen som du vill lyfta fram?
I några fall kommer svaren från partiet i stället för toppkandidaten. Detta anges vid respektive svar.
1. Verka för en ansvarsfull fiske- och miljöpolitik så att Östersjön åter kan bli ett levande hav.
2. Genom att driva på för lagstiftning som tvingar Östersjöns strandstater att minska sina utsläpp i havet.
3. Se till att fiskebeståndet växer genom hållbara kvoter men också genom förbättrade villkor för småföretagare och då främst genom att minska krånglet och byråkratin.
4. Stödet bör få ökat fokus på tillväxtskapande aktiviteter.
5. Strukturfonderna bör minska över tid och fokusera mer på att understödja småföretagande och forskning.
6. Vikten av att utveckla entreprenörskapet inom de kustnära näringarna.
1. Eftersom jag i mitt arbete i Europaparlamentet främst fokuserar på frågor som är relaterade till jordbruk, landsbygd, miljö och klimat skulle jag säga att det främst är genom landsbygdspolitiken som mitt arbete berör skärgården. Jag var till exempel med och förhandlade om EU:s nya landsbygdspolitik för de kommande sju åren. Några av de frågor jag tycker är viktigast är att det ska finnas bra infrastruktur, såväl bilvägar som vattenvägar samt till exempel bredband på landsbygden samt att företagande ska vara möjligt även på landsbygden; stöd ska främst gå till de små företagen.
2. Jag vill att vi skapar ett fungerande kretslopp av livsviktiga näringsämnen, såsom fosfor, mellan stad och land. Varje dag körs ett stort antal lastbilar in i våra städer och samhällen med livsmedel, där förhoppningsvis det mesta äts upp. Men precis som för all annan mat hamnar inte restprodukterna på åkern igen. I stället blir energin från växtligheten till klimatgaser, och växtnäringsämnena som är Guds gåva på åkern blir till djävulens redskap i vattnet – se bara på Östersjön. Detta är en av de frågor jag vill fokusera mest på framöver, om jag blir återvald.
3. Jag arbetar inte med fiskeripolitiken, så jag kan tyvärr inte ge ett svar.
4. Landsbygdsprogrammens innehåll bestäms av respektive medlemsland, utifrån ett EU-ramverk. Min uppfattning är att det svenska landsbygdsprogrammet fungerar bra.
5. Vad gäller jordbruksstödet vill jag att det på sikt fasas ut och används till miljöåtgärder samt forskning, innovation och landsbygdsutveckling. Bönderna ska få betalt för det de gör. Det ska vara lönsamt för bönderna att göra de nödvändiga miljöåtgärder som behövs för framtiden.
1. Minska det onödiga regelkrångel som försvårar och fördyrar för småföretagare och boende. Exempelvis sjösäkerhetszonerna, utformningen och kontrollen av jordbruksstödet, och upphandlingsregler som missgynnar småföretag och lokal produktion. Stärka den svenska lantbrukarens konkurrenskraft genom ökade krav på djurskydd i hela EU.
2. Genom den förstärkning av Landsbygdsprogrammet som Centerpartiet förhandlat fram inom regeringen är det möjligt att fortsätta och förstärka det förebyggande arbetet för att minska övergödningen av Östersjön. Eftersom det är nio länder som har kust mot Östersjön måste vi samarbeta för att förbättra havsmiljön.
3. Det småskaliga skärgårdsfisket är mer skonsamt och fiskar i mer lokala bestånd än storskaligt industrifiske. EU behöver se denna skillnad och prioritera kustfisket i tilldelningen av fiskekvoter. EU ska inte lägga hinder för en nationell reglering av skarv och säl för att skapa bättre balans med fiskeintresset.
4. Det måste bli enklare att driva EU-projekt, både när det gäller byråkrati och att hitta offentlig medfinansiering. Projekten bör i större utsträckning syfta till att lösa verkliga problem, än att föda idérika projektkonsulter.
5. Nivån är tillräcklig om pengarna används rätt och byråkratin minskas. Ett sätt att minska byråkratin är att använda resurserna från EU:s strukturfonder samlat så att inte onödiga gränsdragningsproblem uppstår. Inom jordbrukspolitiken vill vi flytta pengar från inkomststöd till miljöstöd, till exempel för skärgårdens mosaikmarker, och landsbygdsprogram, för satsningar på service.
6. Valet till Europaparlamentet är ett viktigt val för dig som bor skärgården. EU ska därför göra färre saker, men gör dem bättre.
1. Stockholms skärgårdsbor är särskilt exponerade för och påverkade av tillståndet i Östersjön, och på detta område finns mycket att göra tillsammans med andra EU-länder. Jag vill verka för gemensamma krafttag tillsammans med våra grannländer med östersjökust. Inget enskilt land runt Östersjön kan ensamt lösa problemen.
2. EU:s strategi för Östersjöområdet är nu ett viktigt instrument för att möta gemensamma utmaningar i regionen. Åtta av nio länder runt Östersjön är medlemmar i EU och med hjälp av strategin används EU-medlemskapet för att kunna samarbeta tätare på en rad olika områden. Projekt inom strategin har bland annat lett till avsevärt minskade föroreningar, och detta arbete måste fortsätta.
3. I nya havs- och fiskeriprogrammet för perioden 2014–2020 kommer det att finnas goda möjligheter för att finansiera insatser som kan gynna det småskaliga fisket och fiskesamhällena. Ett flertal av de åtgärder som ingår i det nya programmet kommer tillsammans att ge de fiskare som har problem med låg lönsamhet och tuff konkurrens i yrkesfisket fler ben att stå på.
4. Kristdemokraterna står bakom regeringens satsningar i det nya landsbygdsprogrammet för kommande sju år. De speciella betesmarkerna i skärgårdsmiljö, så kallade mosaikbetesmarker, får övergångsstöd redan nu och stödet för mosaikbetesmarkerna kommer finnas kvar även under nästa programperiod.
5. Kristdemokraterna vill se en långsiktig minskning av EU-budgeten totalt, och i och med detta följer på sikt också minskade medel i fonder och program.
Marita Ulvskog, Socialdemokraterna
1. Vi bedriver en aktiv politik för att säkerställa ett gott miljöskydd i känsliga havs- och kustområden. Skärgården ska ha smarta och miljövänliga transportlösningar som tillgodoser varje behov utan att utsätta lokala ekosystem för risk.
2. Problemen i Östersjön förvärras. Vi kommer att ta fram en plan med kraftfulla åtgärder för att stoppa övergödningen och säkra vattenkvaliteten. Men Östersjön kräver gemensamma lösningar. På EU-nivå fortsätter vi driva utsläppsminskningar från sjöfarten, industrin och jordbruket.
3. Småskaligt kustnära fiske är prioriterat både i den gemensamma fiskeripolitiken och ska främjas av den Europeiska fiskerifonden EMFF. Detta ligger också i linje med att den gemensamma fiskeripolitiken ska främja hållbart fiske med låg miljöpåverkan. Det småskaliga fisket som använder sig av passiva redskap är ett utmärkt exempel på detta. En åtgärd som både gynnar konsumenter och småskaligt fiske är krav på fångstdatum istället för bara krav på när fisken landats. För småskaligt fiske innebär det ofta samma datum medan det kan skilja många dagar för ett större fartyg. Vi tror att det kan innebära att fler väljer att köpa småskaligt fångad fisk då skillnaden blir mer tydlig.
4. Nej, det fungerar inte optimalt, men med det nya regelverket för struktur och investeringsfonderna, landsbygdsprogrammet och fiskefonden borde mycket kunna förbättras. Regelkrånglet kan skäras ner.
5. Vi är positiva till EU:s struktur och investeringsfonder. Pengarna kan spenderas ännu effektivare - men syftet att utjämna ekonomiska klyftor och stötta utvecklingen i hela Europa - står vi bakom.
6. Det är viktigt att vi säkrar landsbygdsprogrammets åtgärder för skärgården. Vi vill också säkra stöd till butiker och serviceställen i skärgården.
1. Vänsterpartiet försvarar välfärden, arbetsrätten och står upp för kvinnors rättigheter. För att kunna leva och arbeta i skärgården är det nödvändigt att det finns en fungerande välfärd och infrastruktur. Vi värnar också om miljön och klimatet och arbetar aktivt för en ambitiösare klimatpolitik i EU. Vi har varit särskilt engagerade i fiskepolitiken och transportpolitiken, trots att vi suttit andra utskott.
2. Vänsterpartiet har länge engagerat sig för Östersjön, både lokalt, nationellt och i EU. Läget för Östersjön är allvarligt, för att inte säga akut. Därför vill vi att berörda medlemsländer ska anta juridiskt bindande mål för att minska utsläppen till Östersjön. Vi vill också fortsätta det goda mellanstatliga samarbetet som HELCOM ger och där har också Vänsterpartiet varit aktiva.
3. Två tredjedelar av fiskebestånden i EU är utfiskade och 60 % av all fisk vi äter i Europa fiskas utanför EU och importeras hit. Den nya gemensamma fiskeripolitiken har bidragit till minskad rovdrift vilket såklart gynnar det småskaliga fisket, men det finns fortfarande mycket kvar att göra som att förbjuda bottentrålning. Mikael Gustafsson har varit aktiv i den partiöverskridande gruppen FFF – Fish For the Future, som arbetat både inom- och utomparlamentariskt med att påverka den nya fiskepolicyn så att den blir hållbar, både för miljön och socialt.
4. Det är bra att skärgården kan få EU-pengar, men vi anser att det är onödigt att gå via Bryssel. Pengar till skärgården skulle bättre kunna fördelas inom Sverige.
5. Vi vill framförallt se över vilka projekt som strukturfonderna och stödprogrammen stödjer. EU:s strukturpengar är en stor del av budgeten och därför är det väsentligt att pengarna går till sådant som bidrar till ett EU präglat av solidaritet och god ekologi.
1. Jag har lagt ner nästan allt mitt arbete i EU-parlamentet på att skapa en levande havsmiljö. Jag kommer att fortsätta detta arbete för ett hållbart fiske och för rena hav både i Stockholms skärgård och andra hav. Levande hav gynnar både den fasta befolkningen och turismen. Inga strukturfonder i världen kan gynna skärgården om havet är dött. Jag har i reformen av EU:s fiskepolitik visat att det går att förändra EU-politiken. Nu finns mål för att stoppa överfisket och dumpningen av fisk, och jag vill fortsätta jobba för att förverkliga ett hållbart fiske som gynnar havsmiljön och fiskenäringen.
2. Jag kommer att arbeta på många fronter för att förbättra havsmiljön. Minska övergödningen. Bygg upp fiskbestånden. Återvinn all plast så att havet inte fylls med farligt skräp. Jag ser flera andra stora utmaningar för haven. Plastpartiklar och miljögifter som sprider sig med havsströmmarna, havsförsurningen och exploateringen av internationellt vatten, inklusive Arktis, utgör stora globala utmaningar som jag gärna vill försöka använda EU-plattformen till att arbeta med. Östersjön mår fortfarande uselt, och är kantad nästan endast av EU-stater. Här ser jag ett stort arbete som återstår.
3. Vi gröna har drivit igenom att fiskekvoter kan fördelas på ett sätt som gynnar de fiskare som fiskar med miljövänliga metoder och bidrar till den lokala ekonomin. Det är nu upp till den svenska regeringen att tillämpa detta.
4. EU:s budget bör användas till en hållbar omställning av samhället, både i skärgården och på andra ställen.
5. EU:s fonder behöver riktas mer till ren energi och renovering av gamla bostäder och annat som krävs för klimatomställningen.
6. Det är helt avgörande att vi får rena hav för att skärgården ska kunna leva.
Christian Engström, Piratpartiet
1. Piratpartiet stödjer att EU satsar pengar på utbyggnad av digital infrastruktur (bredband) även i glesbygden. Det är en förutsättning för att det ska kunna finnas kvar jobb och bofast befolkning i de områdena.
2. Vi röstar med den Gröna gruppen i EU-parlamentet i den frågan, men det är inte en fråga som vi jobbar aktivt med.
3. Vi röstar med den Gröna gruppen i EU-parlamentet i den frågan, men det är inte en fråga som vi jobbar aktivt med.
4. Vet ej, eftersom det inte är en fråga jag arbetar själv med.
5. Mindre, speciellt när det gäller pengar som betalas ut till de allra rikaste länderna, och speciellt jordbruksstödet.
6. Piratpartiet arbetar för ett fritt och öppet internet, och för att försvara de fundamentala rättigheterna i den digitala miljön, där de tyvärr är hotade just nu. Det är frågor som berör alla medborgare, var de än bor.