
Strandskyddet, bränsleskatten, förmånsbeskattning av båtar och bredbandsutveckling var några av de heta frågorna på Skärgårdarnas Riksförbunds (SRF) representantskapsmöte i helgen, där politikerna ställdes mot väggen.
Det var god uppslutning från i stort sett hela kuststräckan från Umeå till Bohuslän när höstens representantskapsmöte för SRF gick av stapeln på Möja i helgen.
Lördagsförmiddagen var avsatt för frågestund och diskussion med inbjudna politiker kring de för närvarande mest tryckande skärgårdspolitiska ämnena. Inledde gjorde riksdagsledamot Åsa Westlund (S), som berättade om regeringens satsningar på skärgården med fokus på den parlamentariska landsbygdskommittén som nu är i mål. 750 miljoner kronor är avsatta i budgetpropositionen för 2018 för den. Däribland med satsningar på gröna jobb, utbildning och olika sorters driftsstöd.
Medskicken till politikerna under frågestunden kom till stor del att handla om strandskyddet, som flera menar lägger en våt filt över skärgårdssamhällena i sin nuvarande utformning.
– Man ska ha möjlighet att bygga och utveckla mer där trycket inte är så stort, men där det är trångt idag måste vi vara hårdare, sa Åsa Westlund om Socialdemokraternas hållning i frågan.
Per Åsling (C), riksdagsledamot och skatteutskottets ordförande, menade att strandskyddet behöver revideras och anpassas till de faktiska förutsättningarna i olika fall. Dessutom behöver det i större utsträckning bli en kommunal angelägenhet.
Moderaterna, som företräddes av Harry Bouveng, vill gå ännu längre i frågan. Det nuvarande regelverket bör avvecklas, menar man, och ersättas med ett generellt strandskydd på 50 meter, i undantagsfall 100 meter. Man vill också att länsstyrelsens rätt till överprövning ska försvinna och att endast särskilda fall ska kunna överklagas till förvaltningsdomstolen.
– Strandskyddet så som det fungerar idag i Stockholms skärgård är absurt om man samtidigt vill ha utveckling och generationsväxling, sa Harry Bouveng.
En annan stor diskussionsfråga – bränsleskatten och förmånsbeskattningen på båtar som påverkat många företagare – landade i ett konkret förslag från Per Åsling: bjud in Skatteverket till ett studiebesök i skärgården för att få ökad förståelse för hur tillämpningarna slår mot ö-företagare.
– Det har blivit uppenbara felaktigheter till följd av okunnighet från enskilda personers sida. Vi behöver informera och visa hur det fungerar och där är ni som skärgårdsbor väldigt trovärdiga i debatten, menade han.
Sune Fogelström, ordförande för SRF, var efteråt nöjd med mötet och dialogen med de folkvalda.
– Det var förvånansvärt bra! Det är viktigt att vi umgås med våra politiker på det här sättet, och i synnerhet bra att vi nu även har fått med regeringspartiet Socialdemokraterna. De har saknats i de här sammanhangen tidigare. Vi får nu chansen att presentera våra frågor på ett bra sätt och de börjar själva fråga efter saker som studiebesök. Nu kommer vi göra som vi sa och arrangera den här resan tillsammans med skatteutskottet och Skatteverket i vår.
Kommer det räcka som åtgärd?
– Ja, jag tror faktiskt det. Men sådant här tar tid. Det finns ingen väg runt om man vill ha ett schysst demokratiskt förfarande. Det är ingen proteströrelse vi håller på med. Förr eller senare kommer vi igenom.