I början av juni kom länsstyrelsens beslut om tillstånd till skyddsjakt på skarv i Stockholms skärgård. För första gången har Jägareförbundet organiserat jakten, som först nu börjat på allvar.
I början av juni beslutade länsstyrelsen i Stockholm om att ge Stockholms läns fiskarförbund tillstånd till att organisera skyddsjakt på totalt 1 700 skarvar, ett uppdrag som förbundet sedan gett åt Jägareförbundet i Stockholm. Att organisera jakten är ett omfattande arbete och något som myndigheter tidigare ansvarat för. Uppdraget handlar bland annat om att ta emot anmälan på vilka som vill jaga och att kontinuerligt registrera antal fällda skarvar för att undvika överskjutning. Det har därför tagit ungefär en månad innan jakten kunnat komma igång.
– Det är ett ganska stort åtagande och Fiskarförbundet har ingen möjlighet att organisera det här. Vi har varit tvungna att arvodera folk för att hjälpa till. Vi måste hela tiden hålla oss ajour med jakten, vi har ett helt län att ta hänsyn till. Jag tycker det har gått väldigt fort att komma igång, säger Per Zackariasson, jaktvårdskonsulent på Jägareförbundet.
Trots att Per Zackariasson anser att jakten kommit igång snabbt så har all skyddsjakt hittills handlat om att freda abborre och mindre än 100 skarvar har fällts totalt. Ännu har ingen skarv skjutits vid fasta eller rörliga fiskeredskap, fiskodlingar eller utsättningsplatser trots att det varit tillåtet med jakt i över två månader. Men att inga skarvar ännu fällts i de områdena ska inte tolkas som att inga problem finns.
– Håller man på att fiska så är det inte så lätt att jaga samtidigt. När man kommer med sin båt till redskapen så är skarvarna knappast kvar, de är borta långt innan man är inom skotthåll. Ska man jaga skarv måste man sluta fiska och sätta sig kring sina redskap och det har man inte råd med, säger Anders Jansson, vid Stockholms läns fiskarförbund.
Den åtgärd som Anders Jansson menar skulle gynna fisket bäst är att pricka ägg under våren, något som länsstyrelsen inte gett tillstånd till i år.
Fakta/Skyddsjakt på skarv 2018
• Skyddsjakten gäller arten Phalacrocorax carbo sinensis, ibland kallad mellanskarv
• Jakten organiseras av Jägareförbundet i Stockholm
• Skyddsjakt vid fasta och rörliga fiskeredskap samt fiskodlingar. 200 stycken. Gäller 8 juni – 31 december
• Skyddsjakt vid utsättningsplatser. 300 stycken. Gäller 8 juni – 31 december
• Skyddsjakt i fredningsområden för fisk. 200 stycken. Gäller 8 juni – 15 juni samt 1 augusti – 31 december
• Skyddsjakt för att freda bestånd av abborre. 1000 stycken. Gäller 1 augusti 2018 – 1 april 2019.